Eficiența energetică a devenit un cuvânt cheie pentru ecologiști, politicieni, agenți de publicitate și companii energetice. O auzim peste tot în aceste vremuri conștiente de climă – și cu un motiv întemeiat. Cantitatea de energie pe care o folosim sau o risipim are un impact direct asupra mediului și asupra portofelelor noastre. Doar fiind conștienți de consumul nostru de energie și făcând câteva modificări simple, putem ajuta la economisirea de bani și la reducerea amprentei de carbon.

Dar ce înseamnă cu adevărat eficiența energetică, de ce este importantă și cum putem fi mai eficienți energetic?

Ce este eficiența energetică?

Energia despre care vorbim este gazul și energia electrică. A fi eficient din punct de vedere energetic este opusul irosirii de energie. Pur și simplu înseamnă să folosiți mai puțină energie pentru a efectua o acțiune – cum ar fi aprinderea unei lumini, utilizarea mașinii de spălat sau încălzirea casei.

Un exemplu clasic de dispozitiv eficient din punct de vedere energetic este becul simplu. Becul dvs. tradițional cu incandescență de 60w își irosește cea mai mare parte a energiei în căldură – în jur de 90%! Dar becurile moderne, cu economie de energie, utilizează mult mai puțină energie pentru a crea aceeași cantitate de lumină – 90% din energie fiind utilizată pentru lumină. Însăși definiția eficienței energetice!

Și nu numai becurile sunt eficiente din punct de vedere energetic. Fiecare aparat modern, de la televizoare la uscătoare, este acum eficient din punct de vedere energetic. Înlocuirea aparatelor vechi, ineficiente cu aparate eficiente din punct de vedere energetic vă poate economisi foarte mulți bani.

De ce este importantă eficiența energetică?

Eficiența energetică joacă un rol din ce în ce mai important în viața noastră, din 3 motive principale:

De ce eficiența energetică este bună pentru mediu

Respectarea mediului și eficiența energetică merg mână în mână. Cu cât consumăm mai multă energie, cu atât sunt emise mai multe emisii de carbon în atmosferă. Și, după cum știm, prea mult carbon provoacă schimbări climatice. Eficiența energetică vă va reduce amprenta de carbon, vă va economisi bani și va face lumea un loc mai bun pentru generațiile viitoare.

De ce eficiența energetică este benefică pentru economia globală

Economia globală se bazează în mare măsură pe petrol și gaze – astfel încât pe măsură ce aceste resurse scad, costurile lor cresc. Acest lucru provoacă dezechilibre financiare în întreaga lume și duce la sărăcie energetică în multe domenii ale societății.

De ce eficiența energetică este bună pentru soldul dvs. bancar.

 Nimeni nu dorește să plătească mai mult decât trebuie pentru necesități de zi cu zi, cum ar fi încălzirea și apa caldă – deci are sens să fii eficient din punct de vedere energetic. Alegerea aparatelor și a produselor eficiente din punct de vedere energetic este un bun început.

 Cum pot fi mai eficient din punct de vedere energetic?

  1. Regula numărul unu pentru economisirea energiei electrice este: nu lăsați aparatele în regim de așteptare. Nu uitați să opriți luminile când plecați!
  2. Inlocuiti becurile

Becurile de modă veche sunt probabil cel mai puțin eficient dispozitiv din casă. Treceți la becuri cu economie de energie LED și începeți să faceți economii imediat. Tehnologia lor superioară, calitatea luminii și acreditările de economisire a energiei au schimbat modul în care ne luminăm casele pentru totdeauna.

Înlocuirea acestor surse de iluminat reduce factura anuală de energie și poate elimina aproximativ 135 kg de CO2 de pe amprenta de carbon.

     3. Alegeți aparate eficiente din punct de vedere energetic

Alegerea unui aparat eficient din punct de vedere energetic este calea rapidă pentru economisirea de energie și bani.

     4. Izoleaza-ti casa/ sediul

Izolația este un mod sigur de a vă face casa mai caldă și mai eficientă din punct de vedere energetic și de a reduce facturile de energie. O mare parte din ceea ce puteți face este destul de ieftin și va da roade într-un an sau doi.

    5. Reduceți costul încălzirii locuinței

Gândiți-vă la alte moduri în care ați putea fi capabil să vă încălziți casa mai eficient. Cum ar fi instalarea încălzirii prin pardoseală, care ar putea fi mai eficientă decât radiatoarele tradiționale.

Sau investiti intr-o Casă pasivă!

    6. Folosiți un contor și un termostat inteligente